پایان نامه ارشد با موضوع آثارحقوقی قانون نظارت برنمایندگان مجلس
ایتالیا –مجلس نمایندگان
در این کشور نمایندگان تا یک سال پس از دوره نمایندگی، نمیتوانند به انجام کارهایی که با پست سابق نمایندگی شان ارتباط دارد، مبادرت ورزند
طبق قانون، همه نمایندگان باید تا 90 روز بعد از پیروزی در انتخابات و پس از آن هر ساله وضعیت مالی خود را به رئیس مجلس اعلام کنند. همه کمکهای مالی و خدمات ارائه شده به نمایندگان که ارزش آنها متجاوز از 10 میلیون لیره (5500 دلار آمریکا در سال 1999) باشد؛ باید به همراه نام کمک کننده و هرگونه دارایی، مایملک و تغییر در وضعیت آنها و مناصب مدیریتی، باید اعلام شود.
مقررات افشای وضعیت مالی شامل همسر و فرزندان تحت تکفل نیز میشود.
تمامیگزارشهای وضعیت مالی منتشر میشود. تشخیص تخلف نمایندگان با مجلس است.[1]
بند نهم: اوگاندا
به موجب قانون، نمایندگان سوگند یاد میکنند که به طور کلی از منافع ملت و به طور اخص از حوزه انتخابی حمایت کنند. اعضای پارلمان در رفتار شخصی خود موظف به رعایت اصول کلی زیر هستند:
- بی طرفی
- مسؤولیت پذیری
- شفافیت و عدم مخفی کاری
- صداقت
- نمونه بودن و کمک به حکمرانی خوب
- براساس این، آنچه به طور مشخص از نمایندگان خواسته میشود عبارتند از:
- ترجیح منافع ملی بر منافع شخصی
- جلب اعتماد عمومی
- نپذیرفتن رشوه
شفافیت در تعاملات با هر نهاد و سازمانی که نماینده با آن ارتباط مالی دارد و از دید عموم پنهان است. اطلاعاتی که نمایندگان دریافت میکنند، تنها باید در جهت وظایف نمایندگی به کار گرفته شود و نه منافع شخصی درخصوص هر موضوعی که فاقد مقررات صریح قانونی است، نمایندگان میتوانند با سخنگوی (رئیس) مجلس یا کمیته قواعد، مزایا و ضوابط مشورت کنند.[2]
سوالات یا اهداف پایان نامه :
اهداف
حاکمیت مردم، حاکمیت قانون و مسؤولیت حاکمان سه ضلع مثلث قوای حاکم در یک نظام مردمی است که برای تأمین و تضمین آن، نظارت منطقی امری ضروری بهشمار میرود. این نظارت میتواند در جلوههای تقنینی، سیاسی، اداری و قضایی براساس موازین مقرر در قانون اساسی اعمال شود. که در این پایان نامه جهت تضمین حاکمیت مردم به بررسی علمی قانون نظارت بر نمایندگان خواهیم پرداخت.
با توجه به نزدیک بودن انتخابات مجلس نهم و پی گیری نمایندگان مجلس هشتم بر تصویب طرح نظارت بر نمایندگان مجلس، و از سوی دیگر عدم تایید این طرح در شورای نگهبان، و امکان ارسال این طرح به مجمع تشخیص مصلحت نظام، و عدم هرگونه پژوهش علمیدر این زمینه از سوی حقوقدانان، این حقیر با یاری اساتید گرانقدر و با هدف بررسی صرفا علمی این طرح در تقابل با قانون اساسی، سعی در تدوین این پایاننامه دارم.
سؤالات تحقیق
سوال اصلی
آیا طرح نظارت برنمایندگان مجلس با صلاحیت ذاتی نمایندگان و قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران منافات دارد؟
سوالات فرعی
آیا طرح نظارت بر نمایندگان ممکن است باعث تحدید رسالت نمایندگان شود؟
آیا مفهوم نظارت بر نمایندگان در طرح پیشنهادی با نظارت توسط شورای نگهبان منافات دارد؟